Vooruitblik 2022 op basis van verschillende trends en ontwikkelingen.

  • Cybersecurity met stip op 1. 

Technologie is een integraal onderdeel van ons leven geworden. Om deze reden worden het veilige internet en de bescherming van gegevens en persoonsgegevens steeds belangrijker. Bij KPN is  cybersecurity onze topprioriteit in 2022. De laatste weken van vorig jaar stonden in het teken van de ontdekking van wat waarschijnlijk een van de ernstigste beveiligingsproblemen is die ooit zijn ontdekt. Het NCSC adviseert organisaties zich voor te bereiden op mogelijke aanslagen om te waarschuwen voor mogelijk aanzienlijke schade. Governance is vooruitkijken, want als je de situatie van de dreiging van morgen kent, kun je die vandaag voorspellen. De beveiligingsspecialisten van KPN Security zetten ook andere belangrijke trends en prognoses op een rij.

  • In 2022 introduceren we een recordhoeveelheid glasvezel.

Nooit eerder is er zoveel geïnvesteerd in de Nederlandse digitale snelwegen. Landelijk wordt er gewerkt en alleen KPN zal naar verwachting zo'n 500.000 huishoudens aansluiten op toekomstige netwerken. Daarnaast zal de joint venture KPN-APG in 2022  tienduizenden huishoudens, voornamelijk in het dorp, aansluiten. De uitbreiding van glasvezel is de drijvende kracht achter de digitalisering van Nederland. Zo maken Nederlandse bedrijven steeds vaker gebruik van digitale technologie omdat  internet een goede standaard is. Hiermee blijft Nederland koploper in Europa.

  • Steeds meer Nederlandse consumenten combineren naast internet- en tv-abonnementen ook verschillende streamingdiensten. 

Zoals  Netflix, Disney+, Videoland, Amazon Prime Video. En in 2022 komt er nog een bij. Viaplay in Formule 1 live wedstrijd. Klanten van KPN kunnen entertainmentproducten in hun voordeel combineren en de verwachting is dat steeds meer mensen hiervan profiteren. Nederlanders brengen veel meer tijd thuis door, dus Corona en de verschillende blokkadetijden zijn hier mede verantwoordelijk voor. Vooral voor jonge gebruikers en gezinnen met kleine kinderen stapelen de abonnementen zich op. Er is echter ook het risico van verzadiging als je het bomenbos ziet en het aantal streamingabonnementen dat consumenten eigenlijk willen in 2022.

  • Volgens een recent klantenonderzoek maken consumenten zich steeds meer zorgen over de duurzaamheid van telecommunicatie.

Duurzaamheid speelt momenteel voor iets meer dan de helft van de ondervraagden  een rol in het selectieproces. Dit is een forse stijging ten opzichte van twee jaar geleden. Duurzaamheid staat  al jaren hoog op de agenda van KPN en het heeft geen zin dat we al 10 jaar op rij een van de meest duurzame vervoerders ter wereld zijn. Zo gebruiken we al jaren  groene stroom, introduceren we steeds vaker energiezuinige apparaten met een circulair design, verminderen we het gebruik van recyclebare verpakkingen en maken we van hardware software in service. Vervangingen nemen toe. Het kan ook het algehele energieverbruik verminderen, ook al blijft het dataverbruik toenemen. Ook dit jaar zetten we een nieuwe stap in die richting. Dit verwachten klanten  in 2022  van vervoerders.

  • In 2022 komt er meer aandacht voor het thuiskantoor.

Het blijkt dat Corona meer tijd met ons doorbrengt en meer thuis werkt dan we hadden verwacht, dus 2022 zal het combineren met wat we thuis doen. Het wordt een jaar. Volgens een onderzoek van KPN eind vorig jaar is zo'n 70% van de Nederlandse werknemers  nog  niet  toegerust om thuis te werken. Als je echt hybride wilt werken, moet je de fysieke werkomgeving, zoals thuis en  kantoor, ICT, en het gedrag van managers en medewerkers structureel veranderen. Dit is waar het succes van hybride producties zal uitkomen of vallen.

  • Er is een reden voor het gezegde: "Wees sneller alleen en verder samen."

Samenwerken is een belangrijke manier om je doelen te bereiken. Door de strijd tegen cybercriminaliteit te versterken en als samenleving optimaal te profiteren van nieuwe technologieën. Als telecomvervoerder met een Nederlands netwerk  is onze rol in het ecosysteem heel logisch. Dat ervaren we dagelijks in een van onze fieldlabs, waar we samen met onze klanten en partners ideeën ontwikkelen en  omzetten in specifieke producten en diensten. Datagedreven samenwerking is de volgende stap, en in 2022 wordt er meer verwacht. Het kan heel ingewikkeld zijn, maar het draait bijvoorbeeld al prima op KPN HealthExchange. Veilige informatie-uitwisseling tussen verschillende medische instellingen zorgt voor een betere patiënt- en medische ervaring tegen lagere kosten.

  • Het totale aantal terabytes aan dataverkeer op het vaste netwerk van KPN is de afgelopen jaren flink toegenomen.

Als we bijvoorbeeld het verbruik van eind 2021 en eind 2019 vergelijken, steeg het dataverkeer met ongeveer 45% op vaste netwerken en nog eens 60% op  mobiele netwerken. In 2022 zal het gebruik van data over het netwerk weer  toenemen. Ook het belang van  digitale kanalen neemt  toe, wat extra eisen stelt aan de betrouwbaarheid van het netwerk. Tegen 2022 zal naar verwachting de acceptatie van missiekritieke netwerken toenemen. Robots, drones en andere automatiseringstools moeten  immers altijd, overal en in elke situatie blijven werken.

  • Het KPN Netwerk is het snelste 5G netwerk van Nederland.

Helaas zal nog sneller 5G, waarbij de 3,5 GHz-frequentieband belangrijk is,  nog  even duren. Het is twijfelachtig of dit volume dit jaar weer wordt geveild. Dankzij 5G worden mobiele games en esports  steeds populairder, en  2022 is daarop geen uitzondering. Zo hebben we nu abonnementen om gaming over de cloud te ondersteunen en komt het netwerk van KPN dankzij 5G en glasvezel tegemoet aan de wensen van de meest veeleisende gamers. Dankzij onze samenwerking met Microsoft kunnen gameliefhebbers meer dan 100 games spelen  via Xbox Cloud Gaming (bèta).

  • Eind jaren negentig kwamen er derde generatie mobiele netwerken op de markt, waarmee mobiel internet mogelijk werd.

3G-netwerken maakten de weg vrij voor smartphones en zorgden voor een echte  doorbraak in 2007 toen Apple zijn eerste iPhone uitbracht. In 2013 zette KPN als eerste operator in Nederland 4G in om het steeds toenemende dataverkeer af te handelen. Sindsdien werken Netflix, YouTube en Instagram net zo snel op mobiele telefoons als thuis, en 5G is terug in 2020. Wanneer nieuwe technologie opduikt, betekent dit  het einde van oude technologie die klanten zelden gebruiken. Daarom stopt KPN later dit jaar op termijn met het gebruik van mobiele netwerken van  de derde generatie. Er worden kleine wijzigingen aangebracht voor de laatste 3G-gebruiker. Ze gebruiken 4G of 5G of vallen terug op 2G.

  • Weet je nog wanneer je de telefoon kon sluiten?

Het 'klik'-gevoel is  niet hetzelfde als het geluid dat je smartphone maakt als je het scherm uitzet. Goed nieuws voor wie dat gevoel gemist heeft. In 2022 verwachten we naast  Samsung telefoons ook  nieuwe opvouwbare telefoons van diverse andere merken. Hierdoor kunnen gebruikers profiteren  van een groter scherm terwijl ze hun mobiele telefoon  in hun zak houden. Op de nieuwste smartphones zijn  steeds meer eSIM's te vinden. Opvolgers van  traditionele simkaarten bestaan ​​al heel lang en ook providers als KPN ondersteunen deze digitale simkaart en worden ingebouwd in  smartphones en wearables. eSIM is milieuvriendelijk. Je hebt immers geen plastic kaart nodig en het is gemakkelijk. Bij een nieuw abonnement of  simwissel hoef je niet te wachten op een nieuwe simkaart.

Bron: KPN